Al-Baqarah [2:102]

Dan mereka mengikut apa yang dibaca oleh setan-setan pada masa kerajaan Sulaiman. Sulaiman itu tidak kafir tetapi setan-setan itulah yang kafir, mereka mengajarkan sihir kepada manusia dan apa yang diturunkan kepada dua malaikat Harut dan Marut di negeri Babilonia. Padahal keduanya tidak mengajarkan sesuatu kepada seseorang sebelum mengatakan, “Sesungguhnya kami hanyalah cobaan (bagimu), sebab itu janganlah kafir.” Maka mereka mempelajari dari keduanya apa yang (dapat) memisahkan antara seorang (suami) dengan istrinya. Mereka tidak akan dapat mencelakakan seseorang dengan sihirnya kecuali dengan izin Allah. Mereka mempelajari sesuatu yang mencelakakan, dan tidak memberi manfaat kepada mereka. Dan sungguh, mereka sudah tahu, barang siapa membeli (menggunakan sihir) itu, niscaya tidak akan mendapat keuntungan di akhirat. Dan sungguh, sangatlah buruk perbuatan mereka yang menjual dirinya dengan sihir, sekiranya mereka tahu. [2:102]

Khasiat ayat ke-102 ini, merujuk kepada kitab Abu Al-Baqir Ad-Dusuqi ‘Khasiat & Fadhilat Ayat-Ayat Suci Al-Quran 30 Juzu’ muka surat 13:

  1. Ayat ini jika ditulis didalam bekas yang suci lalu dihapuskan tulisan tersebut dengan air dan dipercikkan dibahagian dinding dalam rumah. InsyaAllah terpelihara ahli rumah itu daripada perbuatan sihir. Air ini jika disapukan pada orang gila atau orang-orang yang terkena perbuatan sihir, InsyaAllah hilang dengan izin Allah.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s